Van krantenartikel tot muzikale expressie

Van krantenartikel tot muzikale expressie

04 februari 2016

In deze workshop worden deelnemers uitgedaagd om gedachten, associaties en emoties die door een artikel in de krant worden opgewekt om te zetten in spontaan ontstane muziek. De workshop bestaat uit twee onderdelen die gelijktijdig plaatsvinden.

Onderdeel 1: Masterpiece!
De deelnemers kiezen 1 artikel uit. Dit artikel wordt gezamenlijk uitgewerkt tot 1 grote, muzikale compositie waarbij alles wat op de locatie voorhanden is (pennen, papier, stoelen etc) gebruikt mag worden. Onder begeleiding van de workshopleider gaan deelnemers aan de slag met verschillende basis ingrediënten van muziek: stijl, ritme, melodie en harmonie. Door gebruik te maken van ritmische instrumenten (zoals de djembé), attributen op locatie en de stem zal uiteindelijk een masterpiece gecomponeerd worden. Aan het einde van de workshop wordt de compositie uitgevoerd en opgenomen. In plaats van een artikel kan uiteraard ook een voorwerp of specifiek onderwerp als inspiratiebron gekozen worden.

Onderdeel 2: Open-up, impro & record!
Tegelijkertijd met onderdeel 1 zullen steeds, in groepjes van max 6 personen, deelnemers voor 10 minuten uit de klas gehaald worden. Ze gaan dan naar de recording studio, waar deelnemers worden uitgedaagd om hun gedachten, associaties en emoties om te zetten in muziek. Elke groep krijgt, onder begeleiding van een producer/coach, 10 minuten studiotijd toebedeeld. In de recording studio heerst een intieme en creatieve sfeer, waarin het artikel centraal staat opgesteld. Praten wordt tot het minimum beperkt. Elke deelnemer neemt een instrument ter hand (gitaar, toetsen, bas, drum, zang) en uit daarop, los van muzikale ervaring of achtergrond, de gedachten, associaties en emoties die het artikel oproept. Al improviserend komt de groep tot een gezamenlijk stuk dat tevens opgenomen wordt.

* Er geldt een 0% BTW-tarief voor onderwijs aan personen jonger dan 21 jaar. Kosten zijn geldig op basis van beschikbaarheid in poppodium Duycker. Bij workshops op locatie dient rekening gehouden te worden met aanvullende kosten voor benodigde materialen indien niet aanwezig. 

meer nieuws