Amstelveen City Blues | P60

AmstelveenCityBlues|P60

11 NOV 2017

Zomer Specials: Black Acid

DO 16 JUL
tip bij de buren

Op zaterdag 11 november presenteert P60 de derde editie van hét internationale bluesfestival van Amsterdam en omstreken: Amstelveen City Blues. Een indrukwekkende line up met zowel oudgedienden als vers bloed, waaronder Samantha Fish, Laurence Jones en Grunting Pigs. De poptempel van Amstelveen wordt weer omgetoverd tot één grote juke joint waar de echte bluesliefhebber niet kan ontbreken!

Samantha Fish wordt beïnvloed door een scala aan verschillende stijlen. Of het nu gaat over diepe blues, sfeervolle Americana of speelse garage-rock; de gitariste uit Kansas City, Missouri doet het allemaal. In haar rijke carrière werd ze al geroemd door blueslegendes als Buddy Guy en Luther Dickenson, maar rock ’n roll blijft hoe dan ook haar eerste liefde. In maart van dit jaar kwam de schone Amerikaanse met ‘Chills & Fever’, waarop wordt teruggegrepen naar de ‘60s en ‘70s sound van Jackie DeShannon, Jerry Ragavoy, Bert Berns en Allen Toussaint. Vanavond presenteert ze haar nieuwe songs aan het Nederlands publiek.

Vereerd zijn we met de komst van Laurence Jones. Deze jonge Britse gitarist wordt ondertussen door zo’n beetje elk zichzelf respecterend (blues)magazine uitgeroepen tot hét bluestalent van 2017. In het prille tijdsbestek van slechts enkele jaren tourde hij met Walter Trout, won hij drie keer op rij ‘Young Artist Of The Year’ bij de British Blues Awards en noemde BBC Radio 2 hem in één adem met Robin Trowler. In de tussentijd bracht hij trouwens ook nog even vier juweeltjes van platen uit. Laatste wapenfeit ‘Take Me High’ verscheen inmiddels meer dan een jaar geleden en werd uitstekend ontvangen. Moderne bluesrock van deze ‘star in the making’!

Het Hongaarse tweetal Grunting Pigs bestaat uit Mátyás Pribojszki en Ferenc Szász. De rauwe, opzwepende countryblues van deze twee heren heeft al menig podium en festival in extase achter gelaten. Eerstgenoemde begon rond zijn 14e met het spelen van de mondharmonica en liet zich sterk beïnvloeden door artiesten als Sonny Boy Williamson en Larry Adler. Szász, de gitarist van het gezelschap, is een ware gitaarvirtuoos die de kunst van de vingeracrobatiek als geen ander verstaat. Het bluesduo speelde eerder op De Waag en Moulin Blues, maar komt nu naar Amstelveen voor een spetterende show!

Hometown glory bij Mississippi Mud Pie! De band neemt je mee in hun liefde voor de blues, met aanstekelijke ritmes en makkelijk herkenbare melodielijnen: immer recht uit het hart. Het vijftal speelt electric blues en gebruikt als het even kan alle elementen van deze interessante stijl. De aanpak van MMP is beïnvloed door de hedendaagse muziekstromingen, die ze hebben vertaald naar hun eigen muzikale idioom. Het resultaat? Een swingend geheel die de beste invloeden uit blues, rock en pop combineerd!

Ook de Nederlandse blues vocalist en mondharmonica virtuoos Big Pete komt naar het Amstelveen City Blues festival! Na zijn doorbraak in Nederland ligt tegenwoordig de gehele blueswereld aan zijn voeten: de afgelopen jaren deelde hij het podium met o.a. The Strikes, The Backbones, M.O.C.T. (Men Of Considerable Taste) en The Lester Butler Tribute Band. Debuutalbum ‘Choice Cuts’ werd bovendien uitstekend ontvangen en direct genomineerd voor een Blues Music Award. Vorig jaar was daar het vervolg, met de release van zijn inmiddels legendarische show op het eerste BluesNow! festival in Basel, Zwitserland. Vanavond gaat hij voor dezelfde magie!