DIABOLICA SONIS MMXVII: MERA II

DIABOLICASONISMMXVII:MERAII

11 FEB 2017

Funk That

ZA 22 FEB

Ook op zaterdag 11 februari wordt het festival volledig in stijl afgesloten met niemand minder dan Shining! Deze Zweedse vijfmansformatie, die black metal combineert met doom - en (progressive) extreme metal elementen, is actief sinds '96 en bracht in 2015 hun negende (!) studioalbum 'IX / Everyone, Everything, Everywhere, Ends' uit. In 2016 bestond de band bovendien 20 jaar en dat wordt gevierd met hun eerste, nog te verschijnen live album. Wie daar niet op kan wachten weet wat hem te doen staat.

Soulburn kwam verassend terug in 2014. Het album The Suffocating Darkness sloeg in als een mokerslag en Soulburn stond weer keihard op de kaart. Het gloednieuwe album Earthless Pagan Spirit doet er zelfs nog een schepje bovenop waardoor ze nog meer terrein in binnen- en buitenland wonnen. De zeer ervaren muzikanten weten hoe ze goede, pakkende muziek moeten maken die live zeer indrukwekkend is. Mis dit niet!

Dat onze Zuiderburen nogal wat hoogwaardige black metal bands hebben voortgebracht is algemeen bekend. Zo kon een Belgische vertegenwoordiging op dit festival ook niet uitblijven. Met Ancient Rites is meteen één van de meest toonaangevende acts geboekt. Het viertal mixt sinds ’88 black met folk invloeden en deelde reeds het podium met Deicide, Malevolent Creation en Slayer, om er even een paar te noemen. Zesde en vooralsnog laatste album ‘Laguz’ is naar eigen zeggen een uitnodiging om een donkere, langvergeten wereld te betreden. Vanavond komt die wereld tot leven.

Ook het hoge, kille Noorden zendt zijn afvaardiging richting Amstelveen en wel in de vorm van Evil Oath! Opgericht in 2011 en sindsdien op zegetocht langs de Europese podia met hun goddeloze combinatie van black en death metal. Hun eerste album, met de onheilspellende naam ‘Anno. 1666’, kwam uit in 2014 en verwijst naar De Grote Brand van Londen. Destijds beschouwd als een Godsoordeel, een vergelding voor de Engelse oorlogsmisdaden. In werkelijkheid ging het om een duistere vloek die een doorgang creëerde van de onderwereld naar de onze. Het doel? Het verspreiden van het woord van Satan in een taal die ook wel bekend staat als: Evil Oath!

Verder deze dag ook Terzij de Horde en Verwoed!